Door onbekendheid WHOA gaan ondernemers onnodig failliet
27-01-2021

Vrijwel geen enkele ondernemer kent de nieuwe herstructureringswet WHOA en dat is een probleem. Dit vaccin tegen een faillissement kan namelijk alleen effectief zijn wanneer het op tijd wordt toegediend. Het vaccin is de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA), die tot doel heeft  om (corona)faillissementen van in de kern levensvatbare bedrijven te voorkomen, door middel van een dwangakkoord. Lees hier het artikel of fd.nl.

Eerste zaken faillissementswet zijn nog geen kaskrakers voor Zuidas
24-01-2021

Haagse middenstander weet dankzij de nieuwe wet een nakend faillissement met hulp van de rechter af te wenden. Een nieuwe faillissementswet die volgens critici vooral een geldmachine zou zijn voor multinationals en Zuidas-advocaten, blijkt voor het eerst te zijn gebruikt door een eenvoudige winkelier. Lees hier het artikel op fd.nl.

Faillissementswet komt als geroepen
07-10-2020

Het was een hamerstuk, maar wel een belangrijk hamerstuk. Dinsdag nam de Eerste Kamer een herziening van de Faillissementsweg aan. Daarmee is de weg vrij voor een snelle inwerkingtreding van de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA). Per 2021, of misschien zelfs wel eerder. Lees hier het artikel op fd.nl.

Wijziging Faillissementswet voorkomt baanverlies
09-06-2020

Ondernemersorganisaties zijn blij dat de Tweede Kamer de Faillisementswet heeft aangepast, zodat schuldenaars makkelijker afspraken kunnen maken met crediteuren. Een rechtbank bevestigt dat akkoord dan, zodat ook andere schuldeisers eraan gebonden zijn. Dit moet onnodige faillissementen voorkomen en geeft meer ruimte voor herstructurering. Lees hier het artikel op cmweb.nl.

Kamer neemt wet aan die faillissementen moet helpen voorkomen
26-05-2020

De Tweede Kamer heeft dinsdag met algemene stemmen een wet aangenomen die moet helpen voorkomen dat bedrijven failliet gaan. Dat levert behoud van banen en waarde op, is het idee. Nu veel ondernemingen door de coronacrisis op omvallen staan, hebben juristen en de polder aangedrongen op snelle invoering van de regeling. Lees meer in het artikel op fd.nl.

Betere uitgangspositie kleine schuldeisers
26-05-2020

De Wet Homologatie Onderhands Akkoord, oftewel de WHOA, is unaniem aangenomen in de Tweede Kamer. Deze wijziging in het faillissementsrecht maak het mogelijk dat kleine mkb-schuldeisers in een betere uitgangspositie komen als een bedrijf moet reorganiseren om een faillissement te voorkomen. ONL voor Ondernemers is opgetogen met de wet. Lees hier het artikel op deondernemer.nl.

Minister Dekker houdt grotendeels vast aan nieuwe faillissementswet
11-05-2020

Ondanks kritiek uit de Tweede Kamer houdt minister Dekker voor Rechtsbescherming grotendeels vast aan zijn voorstel voor een nieuwe faillissementswet. Dat bleek vandaag in een zogenoemd wetgevingsoverleg waar Kamerleden wijzigingen kunnen voorstellen. Lees hier het artikel op nos.nl.

Terwijl corona heerst, stokt de hervorming van het faillissementsrecht
19-03-2020

Door het coronavirus dreigen veel bedrijven op de fles te gaan. Dat maakt een tot nog toe vooral academische en technische discussie over vernieuwing van de Faillissementswet plotseling zeer urgent. Juristen manen tot haast, maar Kamerleden kiezen voor zorgvuldigheid. Lees meer op fd.nl.

Insolventiejuristen: ‘Voer WHOA zo snel mogelijk in’
18-03-2020

Ruim twintig insolventiespecialisten roepen vanwege de coronacrisis in een open brief op tot het zo snel mogelijk invoeren van de nieuwe Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA). Afgelopen week heeft de Tweede Kamer besloten om de behandeling van het wetsvoorstel uit te stellen. “Wij zijn verbijsterd door het gebrek aan urgentie bij de politiek.” Lees meer op accountant.nl.