De WHOA is bedoeld voor bedrijven die hun schulden willen herstructureren. Vereist is dat de onderneming ’verkeert in een toestand waarin het redelijkerwijs aannemelijk is dat hij insolvent zal raken’. De WHOA biedt de mogelijkheid om buiten faillissement in relatieve rust een akkoord tot stand te brengen. Daarmee kan negatieve publiciteit over de ontstane financiële problemen en daarmee samenhangende nadelige consequenties worden voorkomen.

Met behulp van de WHOA kan een onderneming een herstructureringsvoorstel aan haar schuldeisers en/of aandeelhouders doen, dat de onderneming -bij akkoord- weer financieel gezond maakt. De WHOA ziet, volgens de memorie van Toelichting, primair op ondernemingen die vanwege een te zware schuldenlast insolvent dreigen te raken maar beschikken over bedrijfsactiviteiten die nog wel levensvatbaar zijn. De WHOA is dus niet bedoeld voor ondernemingen waarvan de activiteiten verlieslatend zijn.

De WHOA biedt overigens niet alleen mogelijkheden om de schuldenlast te herstructureren, ook geeft de WHOA een regeling die het mogelijk maakt problematische contracten te beëindigen, zodat de onderneming ook de performance kan verbeteren.

De WHOA staat open voor zowel grote ondernemingen als MKB. Op sommige punten is voor MKB-ondernemingen een specifieke regeling van kracht. De WHOA lijkt minder geschikt voor kleine ondernemingen, gezien de verwachting dat de toepassing de nodige reorganisatiekosten met zich brengt, die voor kleine ondernemingen niet steeds kunnen worden gedragen of opportuun zijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.